Alergia este reacția organismului la contactul cu factori care nu provoacă modificări negative în acțiune la persoanele sănătoase. Prin urmare, este o reacție diferită a celulelor corpului la factori normali care sunt absolut indiferenți pentru oamenii sănătoși.
În urma contactului cu un alergen(adică factorul care provoacă reacția), sistemul imunitar reacționează prin trimiterea diferitelor tipuri de anticorpi (cel mai adesea sunt imunoglobine de clasa E, adică IgE), ceea ce duce la eliberarea mediatorilor inflamatori în corp. Cu alte cuvinte – corpul persoanei alergice reacționează urât la contactul cu factori normali, luptând cu ei ca și cum ar fi o boală gravă.
În practică, apare o reacție imunitară atipică care poate afecta funcționarea întregului corp, iar alergia însăși (sau mai larg: hipersensibilitate) indică o defecțiune a sistemului imunitar al organismului.
În funcție de ce tip de alergen este și de reacția organismului, alergia poate fi asimptomatică (indicată doar de prezența unui nivel crescut de antigeni în sânge), ușoară(curgerea nasului, ochi roșii) sau severă și foarte severă (contactul cu antigeni poate duce la șoc anafilactic și uneori chiar amenință viața).
Apariția termenului alergie
Alergia este adesea denumită „alergie” sau „hipersensibilitate”, dar termenul original (alergie) explică cel mai bine care este boala. Răspunsurile neobișnuite ale corpului la factorii tipici de mediu au fost numiți pentru prima dată de Peter von Piquet în 1906.
Termenul „alergie” este de fapt o combinație de două cuvinte grecești: allos (altul) și ergos (reacție). Împreună înseamnă doar „o reacție diferită”. Deoarece alergia este o reacție atât de diferită – uneori atât de diferită încât pune viața în pericol.
Tipuri de alergii și câte persoane afectează
Conform cercetărilor actuale, alergia afectează până la 40% din populația lumii. Deci, statistic, aproape jumătate dintre persoanele pe care le cunoști pot fi alergice și s-ar putea să nici nu știe despre asta.
Cele mai frecvente tipuri de alergii includ:
- alergia la polen (cea mai populară și cel mai adesea asociată cu alergia) – afectează aproape 20% din populație – se manifestă cu febra fânului , ochi apoși etc;
- astm alergic (5-8% din populație);
- dermatita atopică , apare mai des la copii (câteva procente din populație), iar la adulți nu depășește 1%, iar șansele ca urmașii unui adult care suferă de dermatită să fie afectați de această boală la vârsta adultă sunt aproape 13%.
În plus, există o împărțire în alergii datorită factorului care provoacă reacția alergică:
- alergii alimentare (ingredientele din alimente pot provoca tipuri specifice de reacții alergice);
- alergii la medicamente (medicamente specifice din grupuri specifice, de exemplu penicilină sau anestezice locale);
- alergii la polen (mesteacănul și plopul sunt cei mai cunoscuți pentru reactiile alergice de sezon );
- alergii la spori de mucegai;
- alergii la veninul insectelor (în special la înțepăturile albinelor și viespilor);
- alergii la animale (mai precis la combinația de alergeni conținute în salivă, epiteliu și păr de animale)
- alergii la conservanți (de exemplu, cei conținuți în alimentele procesate);
- alergii la latex (motiv pentru care mulți oameni ar trebui să folosească prezervative fără latex);
- alergii la ingrediente chimice specifice care pot fi prezente în cosmetice sau alte lucruri.
Cele mai frecvente simptome ale alergiilor
Când este vorba despre simptomele alergice, cel mai frecvent cuvânt este „simptome fizice”, deoarece acestea sunt cele mai vizibile. Cu toate acestea, trebuie să îți amintești că este adesea dificil de evaluat dacă persoana de lângă tine are o alergie – corpul său poate face față reacției imune și nu prezintă simptome vizibile, dar pot exista anticorpi IgE în sângele persoanei la un nivel va surprinde pe mulți un doctor.
Totuși, cele mai importante simptome ale alergiei sunt:
- rinita alergică
- conjunctivita alergică, roșeață oculară, etc.
- atacuri de astm bronșic, dificultăți de respirație, uneori apariția bronhospasmelor
- deficiențe de auz și de funcționare a aparatului auditiv din cauza obstrucției trompei lui Eustache;
- o senzație de greutate în cap, uneori dureri de cap;
- erupție pe piele, urticarie, eczeme, mâncărimi ale pielii.