Furtuna magnetică surprinzătoare: Aurora boreală roșie luminează cerul peste Târgoviște

0
29

Aurore boreale spectaculoase în România

În noaptea de 10 spre 11 mai 2024, o puternică furtună magnetică a determinat apariția unei aurore boreale deosebit de intese în mai multe zone din România. Potrivit declarațiilor lui Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, fenomenul a fost vizibil chiar și la latitudini joase, inclusiv în apropierea orașului Târgoviște.

Spectacolul natural de lumini a durat câteva ore, iar „a existat în permanență o pânză de lumină roșiatică ce acoperea o mare parte a cerului”, a precizat Grigore. Acesta a mai menționat că această activitate magnetică intensă a fost cauzată de o erupție solară puternică, care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.

Fenomenele optice datorate aurorei boreale sunt determinate de interacțiunea dintre particulele încărcate emanate de Soare și câmpul magnetic terestru. Aceste evenimente sunt mai frecvente în zona polare, dar pot fi observate uneori și la latitudini mai joase, în special în timpul unor furtuni geomagnetice intense.

Specialiștii recomandă observarea frecventă a activității Soarelui, deoarece episoadele de furtuni magnetice puternice pot genera nu doar aurore boreale spectaculoase, ci și perturbări ale rețelelor electrice și de comunicații la nivel global.