Toaleta este un obiect sanitar care prezinta ceva mai multa umezeala decat ne-ar placea, datorata apei din rezervor. Acest lucru o face susceptibila dezvoltarii bacteriilor amatoare de umezeala, cum ar fi E-coli si Salmonella, foarte des prezente in vasul WC si nu numai, putand fi intalnite si pe colac sau pe manerul usii de la baie. Bacteriile absorb deseuri organice al caror consum produce gaze, acesta fiind motivul pentru care toaleta emana mirosuri neplacute daca ignoram igienizarea ei la timp.
Iaca cateva sfaturi pentru mentinerea curata a toaletei:
1. Pastrati curatentia pe jos, nu lasati lucrurile imprastiate. Cand maturati, incepeti dintr-un colt al baii si inaintati cu miscari circulare pana adunati toata mizeria intr-o singura zona de unde o puteti colecta si arunca la gunoi mai usor.
2. Dezinfectati toate obiectele pe care se pune mana. Dezinfectati butoanele de actionare a apei, manerele de la usi, robinetele, suportul de hartie igienica, intrerupatoarele, bideul, etc.
Desi bideul ridica nivelul de igiena personala, este si el predispus dezvoltarii bacteriilor. Dezinfectantii trebuie sa faca contact cu suprafetele timp de cateva minute pentru a fi eficienti. Folositi solutii de curatare pentru podele, gresie si imbinari, mai ales in jurul toaletei.
3. Curatati oglinda si sursele de lumina. Pentru oglinda puteti folosi servetele antibacteriene. Dezinfectati gurile de aerisire, ventilatoarele si becurile.
4. Lasati jos capacul inainte sa trageti apa. De fiecare data cand trageti apa, bacteriile sunt aruncare in aer de catre debitul mare de apa. Daca lasati jos capacul veti preveni raspandirea acestor bacterii pe obiectele din apropiere.
5. Spalati bine peria de toaleta. Intrand in contact direct cu bacteriile, peria pe care o folositi pentru spalarea vasului toaletei poate deveni un adevarat incubator de bacterii. Spalati bine peria cu dezinfectanti dupa utilizare, insa chiar si asa, e recomandat ca peria sa fie schimbata cel tarziu la fiecare 6 luni.
6. Aerisiti baia. Deschideti geamul sau porniti ventilatorul cat mai des pentru a reduce umiditatea in baie. Acordati suficient timp podelelor sa se usuce dupa ce le spalati. Pentru a grabi uscarea podelelor puteti folosi si un mop uscat, care va mai absorbi din apa ramasa in urma spalarii. Veti reduce astfel si riscul accidentelor prin alunecarea pe suprafete umede.
7. Utilizati solutii sanitare pentru colac. Folositi produse specifice antibacteriene pentru a curata zilnic colacul toaletei. Exista astfel de produse si sub forma de spray, ceea ce face operatiunea rapida si eficienta.
8. Spalati-va pe maini. De fiecare data cand folosit toaleta atingeti inevitabil butonul de tragere a apei si robinetul chiuvetei, suprafete periculoase din punct de vedere al bacteriilor. De aceea e indicat ca spalarea mainilor sa nu se faca doar cu apa, ci si cu sapun.