Cum alegi cafeaua pentru espresso, in functie de regiunea unde este cultivata

0
806
Cum alegi cafeaua pentru espresso, in functie de regiunea unde este cultivata

Proprietatile care fac diferenta intre o cafea buna si una mediocra, indiferent ca vorbim de gust, aroma, crema, consistenta, aspect etc., sunt date nu doar de tipul cafelei (Arabica si Robusta fiind cele mai cunoscute spoiuri), ci si de originea unde este cultivata cafeaua. Aceasta pentru ca factorii climatici precum altitudine, sol, precipitatii, influenteaza major caracteristicile organoleptice ale cafelei.

Astfel, a alege intre o cafea boabe 100% Arabica, una 100% Robusta sau un amestec este doar o chestiune superficiala, pentru ca atentia la tara de provenienta poate face diferenta in multe cazuri. Mai mult de 50 de tari produc cafea in lume, dar poate doriti sa incepeti cu unele dintre regiunile cele mai renumite si sa cunoasteti profilurile de aroma inainte de a trece la mai multe soiuri exotice.

• Hawaii: numita pentru cel mai mare oras de pe insula Big, cafeaua Kona este cel mai cautat tip de cafea hawaiana. Intre lumina puternica a soarelui si dusurile frecvente de ploaie, cafeaua are o aroma bogata si aromate florale moderate.

• Columbia: Ingrijirea si atentia de la mii de ferme mici de familie contribuie la o cafea usoara, cu o aciditate echilibrata, dulceata de caramel si accente de nuci.

• Brazilia: datorita vastei zone rurale, cu o varietate de altitudini, cafeaua braziliana are o paleta larga de arome. De cele mai multe ori sunt asociate cu arahide si cu un corp dens, care este perfect pentru espresso. De asemenea, este tipul de cafea care tinde sa aiba un gust persistent – dar intr-un sens pozitiv.

• Etiopia: considerata ca tara careia i se datoreaza descoperirea cafelei, Etiopia ofera o biodiversitate masiva a cafelei. Intre varietatile de cafea salbatice si necatalogate, precum si diferitele metode de procesare, va puteti astepta la mai multe feluri de fructe, grele, de tipul vinului, alaturi de bauturile florale si de ceai.

• Kenya: cea mai mare parte a cafelei este cultivata fara umbrire si prelucrata folosind o inmuiere de fermentatie. Aceasta ofera cafenele din Kenya arome savuroase si dulci, cum ar fi rosii si coacaze negre, care uneori va pot improspata buzele.

• Indonezia: tara este cunoscuta pentru aceste soiurile Sumatran si Java, precum si pentru cafeaua matura care are un corp mai dens si o aciditate mai scazuta.

Intre climatul salbatic diferit si tehnicile de procesare, explorarea aromelor de cafea in functie de regiune poate fi o calatorie interesanta. Chiar daca aveti deja o regiune favorita sau doua, va recomandam sa experimentati ocazional pentru a descoperi ceva nou.