Cum alegi un vas de expansiune si 4 pasi pentru montaj

0
749
Cum alegi un vas de expansiune si 4 pasi pentru montaj

O parte importantă a sistemului de încălzire, este vasul de expansiune. Acesta este un rezervor pentru eliberarea excesului de lichid de răcire, care se extinde la încălzire. Fără vasul de expansiune, funcționarea corectă a oricărui sistem de încălzire este imposibilă.

Scopul vasului de expansiune

În timpul încălzirii, volumul fiecărui corp crește. Acest lucru se datorează proprietăților fizice ale substanței. Lichidele, conductele de încălzire și radiatoarele sunt purtători de căldură, cu o creștere de aproximativ 0,3% pentru fiecare + 10 grade C. Deoarece lichidul nu se poate micșora, apare un exces al acestuia, care trebuie trimis undeva. Vasul de expansiune este instalat în acest scop.

Dispozitivul elimină excesul de lichid din conductele de încălzire și completează lipsa lichidului. În absența unui vas de expansiune, presiunea crește în timpul încălzirii lichidului de răcire, ceea ce duce la distrugerea conductelor și a radiatoarelor. Vasul de expansiune asigură funcționarea în siguranță a tuturor părților sistemului de încălzire.

Vase de expansiune – Tipuri

Există trei tipuri de vase de expansiune pentru sistemul de încălzire:

Deschis. Este instalat în sisteme cu circulație naturală a lichidului de răcire. Este montat în cel mai înalt punct și este un container deschis sau semi-deschis cu o formă rotundă sau dreptunghiulară.

La un anumit nivel, este introdusă o conductă în el pentru a scurge excesul de agent frigorific. Rezervorul deschis trebuie izolat pentru a se asigura că lichidul de răcire nu se răcește. Vasul este simplu de montat, nu există elemente suplimentare și poate fi gestionat ușor.

Închis. Când este închis, rezervorul este instalat în sisteme de încălzire cu circulație forțată a lichidului de răcire. Acesta este un recipient sigilat cu un robinet mayaș instalat pentru aerisirea excesului de aer. Pentru a monitoriza presiunea din rezervor, acesta este furnizat cu un barometru. Un astfel de rezervor este instalat oriunde în încăpere.

Membranos. Vasele de expansiune cu membrană sunt un tip separat față de vasele închise. Este un recipient sigilat cu o membrană elastică interioară, care servește la reglarea presiunii fluidului din sistem. Vasul este format din două părți. O parte este umplută cu gaz inert, iar cealaltă este concepută pentru a absorbi lichidul de răcire în exces. Rezervoarele cu membrană sunt instalate în sisteme de încălzire închise care folosesc o pompă. Aceste sisteme depind de disponibilitatea energiei electrice.

Cum se montează un vas de expansiune în 4 pași?

Pentru instalarea corectă a vasului de expansiune pentru sistemul de încălzire, trebuie să ții cont de următoarele cerințe:

  1. Amplasarea rezervorului se face nu departe de central. Dispozitivul trebuie să fie amplasat într-un loc unde va exista acces liber pentru configurare și întreținere. În cazul montării rezervorului pe perete, se recomandă menținerea unei înălțimi convenabile pentru accesul la supapa de aer și alte supape.
  2. Conducta de legătură cu supapele nu trebuie să suprasolicite vasul de expansiune. Aceasta înseamnă că carcasa trebuie fixată separat de perete.
  3. Conexiunea vasului de expansiune de podea nu trebuie să treacă prin podea.
  4. Nu așeza recipientul lângă perete, lasă suficient spațiu pentru inspecție.