Pompe de caldura pentru incalzirea locuintei

0
975
Pompe de caldura pentru incalzirea locuintei

O pompa de caldura este un dispozitiv care poate oferi locuintei incalzire iarna, racire vara si productie de apa calda pe tot parcursul anului. Gama de pompe de caldura folosesc energia regenerabila – aer incalzit, pamant, roca sau apa – pentru a produce caldura. Aceasta conversie se realizeaza folosind substante speciale denumite agenti de racire.

Principiul de functionare al pompei de caldura

Din punct de vedere structural, orice pompa de caldura este formata din doua parti: exteriorul, care preia caldura surselor regenerabile, si interiorul, care transfera aceasta caldura in sistemul de incalzire sau aer conditionat al casei tale. Pompele de caldura moderne sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce in termeni practici inseamna urmatoarele: consumatorul, adica proprietarul casei, care foloseste o pompa de caldura, cheltuieste in medie doar un sfert din banii pe care i-ar cheltui daca nu ar avea o pompa de caldura pentru incalzirea sau racirea casei sale. Cu alte cuvinte, intr-un sistem cu o pompa de caldura, 75% din caldura utila (sau racire) este asigurata de surse libere – caldura pamantului, a apelor subterane sau a aerului folosit care este incalzit in spatii si eliminat in strada. Recomandabil este sa iei in considerare modul in care actioneaza cea mai populara pompa de caldura, care functioneaza datorita caldurii pamantului. 

Pompe de caldura de pamant

Cele mai populare sunt pompele de caldura care folosesc caldura pamantului.  Acestea sunt cele mai eficiente, dar si cele mai scumpe dintre toate tipurile de dispozitive de acest gen. Tevile care intra in subteran pot fi amplasate vertical sau orizontal. In functie de aceasta, pompele de caldura de sol sunt impartite in verticale si orizontale.

Cum sa alegi pompa de caldura potrivita

Daca locuiesti intr-o zona temperata – de exemplu, in nord-vest – atunci cea mai eficienta optiune pentru tine este pompa de caldura care foloseste caldura pamantului. Mai mult decat atat, este mai bine sa instalezi o versiune verticala, mai ales daca locuinta ta este situata pe roci stancoase, unde este problematic sa gasesti un teren larg liber. Intr-o zona cu un climat bland poti instala o pompa de caldura aer-apa, care nu necesita cheltuieli de capital excesive si este deosebit de eficienta in zonele in care fluctuatiile de temperatura sezoniera sunt relativ mici. In functie de principiul functionarii, exista pompe de caldura electrice si pompe de caldura pe gaz. Modele mai populare sunt alimentate cu electricitate.

Pompe de caldura – Modele combinate

Este o idee buna sa folosesti pompe de caldura modele combinate, care combina pompa de caldura clasica cu un incalzitor electric sau cu gaz. Astfel de incalzitoare pot fi utilizate in conditii meteorologice nefavorabile, cand eficienta pompei de caldura scade. Dupa cum am mentionat deja, o scadere a eficientei este caracteristica in special pompelor de caldura aer-apa si aer-aer. Combinatia dintre aceste doua surse de caldura permite reducerea costurilor de capital si cresterea eficientei. Principalul avantaj al pompelor de caldura este intretinerea scazuta a acestora. Costul caldurii sau racirii este cel mai mic in comparatie cu alte metode de incalzire / climatizare. In plus, pompele de caldura sunt practic sigure pentru locuinta.