3 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre erbicide

Multi oameni se intreaba daca erbicidele sunt cu adevarat necesare si daca in special glifosatul, un erbicid cu spectru larg, este intr-adevar sigur. Consumatorii sunt expusi la o multime de informatii contradictorii despre erbicide, asa ca pentru a ajunge la cele doua intrebari este important sa aruncam o privire mai atenta asupra stiintei si sa luam in considerare modalitatile prin care erbicidele sunt de fapt utilizate in productia agricola de zi cu zi.

1. Fara erbicide, randamentele culturilor ar scadea

Unii oameni cred ca ne-ar fi mai bine daca erbicidele ar fi lasate in afara practicilor agricole. Realitatea este ca, fara erbicide si alte activitati de gestionare a buruienilor, buruienile necontrolate ar provoca reduceri enorme ale randamentului si calitatii culturilor si ar duce la miliarde de venituri pierdute.

Cercetarile efectuate au aratat ca, daca buruienile se vor lasa sa creasca in campuri de porumb, randamentele culturilor ar scadea cu aproximativ 50%, ceea ce duce la pierderi economice foarte mari.

2. Sunt erbicide pentru culturile modificate genetic?

Nu. Mai multe culturi modificate genetic au fost dezvoltate special pentru toleranta la erbicid, ceea ce le permite fermierilor sa faca mai putine cereri de pesticide pe culturile modificate genetic.

3. Erbicidele trec prin teste riguroase

Avand in vedere rolul important pe care il joaca erbicidele in randamentul culturilor si in securitatea noastra alimentara si in utilizarea lor pe scara larga, nu ar trebui sa ne surprinda ca erbicidele sunt supuse unor teste riguroase de sanatate si siguranta. Utilizarea fiecarui erbicid pe culturile alimentare este evaluata de Agentia pentru Protectia Mediului, in conformitate cu un standard de siguranta rezonabila astfel incat utilizarea acestora nu va aduce prejudicii sanatatii umane si mediului.

Glifosatul nu face exceptie. Multe agentii de reglementare si institutii stiintifice din intreaga lume au evaluat siguranta glifosatului ca erbicid si au ajuns la concluzia ca nu exista nicio indicatie a vreunui motiv de sanatate umana.

Cu toate acestea, consumatorii ridica periodic intrebari daca glifosatul este sau nu sigur, in parte, deoarece, desi multe persoane sunt familiare cu el sau au folosit produse in gradinile lor sau peluzele caselor, nu inteleg utilizarea erbicidului in productia agricola.

Ca toate produsele agricole, produsele care contin glifosat sunt reglementate de agentiile de mediu si trebuie depozitate si aplicate in conformitate cu reglementari in vigoare. Aceste reglementari includ rate maxime de aplicare, care spun aplicatorului cat de mult dintr-un produs chimic poate fi utilizat si in ce etape de crestere a plantelor. Unii consumatori pot fi interesati sa afle ca glifosatul nu se aplica atunci cand stiuletii de porumb sau alte alimente recoltabile sunt prezente in cultura. Atunci cand este utilizat pe culturi conventionale care nu sunt rezistente la glifosat, glifosatul nu se aplica direct asupra culturii. Atunci cand este utilizat pe culturi rezistente la glifosat, glifosatul poate fi aplicat pe cultura, dar numai in anumite etape de crestere.

Realitatea este ca acestea sunt o parte integranta a productiei agricole moderne si sunt utilizate in diferite metode de productie de produse alimentare din intreaga lume, inclusiv agricultura ecologica. Fara utilizarea erbicidelor si a altor produse importante de protectie a culturilor in intreaga agricultura, nu numai ca economia noastra ar suferi miliarde de lei pierduti, insa mult mai multi oameni ar suferi de foame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here