Acest sindrom a fost descris pentru prima data in literatura medicala in urma cu 30 ani, dar in ultima perioada este discutat din ce in ce mai frecvent din cauza complicatiilor grave aparute la pacientii obezi, ca tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara. De multe ori acesti bolnavi se prezinta la medic pentru leziuni tegumantare ale membrelor inferioare specifice insuficientei venoase cronice, dar la ecografia Doppler venoasa nu se evidentiaza varice. Atunci il va pune in dificultate pe medic in ceea ce priveste diagnosticul bolii, respectiv tratamentul corect. Mai multe detalii gasiti pe site-ul provivamed
Anatomic, vena poplitee este localizata in spatele genunchiului intr-un spatiu denumit fosa poplitee, care este formata din marginile unor muschi de la nivelul coapsei si a gambei. Planseul fosei este reprezentat de planul osteo-articular, iar vena strabate un spatiu mai ingust pe o portiune de 5-7 cm intre cei doi condili femurali, fiind acoperita de muschi. In cazul hipertrofiei musculare , frecvent intalnita la persoanele obeze sau la sportivi, vena poplitee poate fi comprimata mai ales cand se produce hiperextensia genunchiului, astfel apare acest sindrom de compresiune, iar sangele venos care circula dinspre periferie spre centru va intampina o rezistenta declansand staza sanguina la nivelul gambei. Aceasta comprimare poate sa apara la persoanele care stau mult timp in picioare, dar poate sa apara si in pozitia orizontala daca exista hiperextensia membrelor inferioare.
Semne si simptome
Uneori debutul bolii poate fi acut, caracterizat prin tromboza venoasa profunda cu simptomatologia clinica specifica sau embolia pulmonara. Aceste complicatii au fost mai des observate la pacientii obezi operati sau imobilizati la pat. La cazurile cronice cel mai frecvent apare edemul gambier, care poate fi unilateral sau bilateral. In stadiile mai avansate apar manifestari musculare si tegumentare precum crampe, carcei, hiperpigmentare, dermatita, leziuni trofice sau chiar ulcerul venos. Se mai poate evidentia o asimetrie la nivelul gambelor, semn ce apare in peste 60% dintre cazuri cu acest sindrom. In 10% din cazuri se pot asocia si prezenta varicelor la nivelul gambei care sunt secundare, din cauza stazei. Exista dovezi ca la unii pacienti obezi cu hipertensiune pulmonara, cauza poate fi reprezentata de microembolii pulmonare repetitive cauzate de acest sindrom. Iarasi ar intra in discutie si trombembolismul pulmonar recurent idiopatic, care are o frecventa de 30%, sau cazurile de embolie pulmonara dupa calatorii cu avionul sau masina de peste 3 ore. Probabil ca cercetarile care se vor efectua pe viitor pentru aceasta patologie ne vor raspunde la multe alte intrebari.
Investigatii
Ecografia Doppler venoasa a membrelor inferioare este examinarea de prima intentie care se efectueaza in suspiciune de acest sindrom; ecografic se poate evidentia diferenta circumferintei venei poplitee in cele doua pozitii, in semiflexie vena are aspect normal, iar in hiperextensia genunchiului diametrul se reduce semnificativ sau uneori vena nu se vizualizeaza ecografic. De obicei simptomele clinice apar cand diametrul venei se reduce cu peste 50% la aceasta manevra. Se efectueaza flexia si extensia piciorului cu urmarirea perforantelor care pot prezenta reflux si incarcarea sistemului venos safenian. Ecografia mai poate evidentia o dilatare a venelor gambiere, sau prezenta refluxului ori trombozei.
Venografia – este investigatia de baza care confirma diagnosticul, se efectueaza venografie ascendenta in dinamica, in mai multe profiluri unde se evidentiaza zona de strangulare. Iar uneori la indicatiile chirurgului se efectueaza venografie pe venele superficiale ca de exemplu varicele multirecidivate in teritoriul venei safene externe pentru stabilirea corecta a conduitei terapeutice.
In situatia in care nu exista posibilitatea efectuarii venografiei conventionale se poate efectua RMN sau CT venos cu reconstructie 3D.
Tratament
De prima intentie tratametul este conservator cu respectarea indicatiilor si schimbarea stilului de viata, adica pacientul va tine o cura de slabire controlata, i se va explica sa evite hiperextensia genunchiului si mentinerea pozitiei de semiflexie cu usoara relaxare. Chiar si in pozitia orizontala membrul inferior se va tine intr-o pozitie de semiflexie. Purtarea ciorapului elastic ar preveni distrugerea sistemului venos superficial de la nivelul gambei, iar tratamentul medicamentos venotonic sau anticoagulant ramane la latitudinea medicului curant.
Tratamentul chirurgical este indicat cand tratamentul conservator nu-si are eficienta, boala avansand spre agravare in ciuda respectarii indicatiilor de catre pacient. Se va efectua o disectie cu grija a fosei poplitee cu evidentierea zonei de compresiune si se va sectiona muschiul sau structurile aponevrotice care produc compresiune. Sigur dupa efectuarea procedurii se va verifica intraoperator daca vena a fost decomprimata prin manevra flexie-extensie a genunchiului. Indicatia chirurgicala ar trebui sa fie ultima alternativa de tratament al sindromului de compresiune a venei poplitee, deoarece fosa poplitee este o zona anatomica importanta iar disectia este destul de laborioasa cu riscul de lezare a unor structuri vasculo-nervoase importante.
Sanatatea ta este prioritatea noastra.
Dr. Mironescu Vitalii