Tendințe în amenajarea bucătăriei în 2023

0
498
Tendințe în amenajarea bucătăriei în 2023

Daca planuiesti sa reamenajezi bucataria in 2023, fie si partial, aceste tendinte ar putea sa iti dea cateva idei bune. Ele vin preponderent din literatura anglo-saxona si ar putea parea nerealiste pentru obiceiurile locale, dar am ales pentru tine idei care se pot adapta oricarui spatiu.

Un spatiu mai generos pentru prepararea hranei

Triada blat-chiuveta-baterie bucatarie este esentiala pentru prepararea ingredientelor. Sortat, curatat, spalat, tocat – toate sunt premergatoare gatitului propriu-zis si pentru ele este nevoie de spatiu, apa, suprafete rezistente si impermeabile.

Ce ai putea schimba? Intregul ansamblu de dulapuri este prea mult, dar cum ar fi sa schimbi doar blatul si bateria sanitara? Sau schimba doar bateria cu una mai usor de utilizat in orice situatie – cum este bateria cu dus extractibil.

O insula versatila si colorata, cu functii multiple

O insula se instaleaza intr-o bucatarie mare sau open-space. Insula de bucatarie este promovata in contextul unui spatiu generos, usor de impartit cu oaspetii si familia, pentru petreceri si intalniri. Daca o iei in considerare pentru viitoarea ta amenajare, atunci te invitam sa tii cont si de stilul de gatit si consumat masa din familia ta, nu doar de moda. Mesele complexe, cu multe ore de fiert / copt / prajit  nu prea se potrivesc cu conceptul open-space, ci mai degraba cu bucataria separata.

Daca vi se potriveste conceptul de insula de bucatarie, atunci opteaza pentru una cu mai multe functii: gatit, servirea mesei si depozitare. Functia estetica este si ea importanta, mai ales daca insula se vede din living, iar pentru asta se poarta culorile puternice, cu impact vizual.

Alegeri indraznete

Un contrablat din imitatie de piatra naturala cu vene pronuntate sau placi cu motive puternic colorate, intra la categoria alegrei indraznete. Cat de indraznet – depinde de gusturile fiecaruia.

O baterie bucătărie neagra sau una aurie, alaturi de feronieria asortata a mobilierului se pot schimba usor si pot da un aer foarte diferit unei bucatarii, la un cost acceptabil.

Se poarta si anul acesta accentele gold sau cupru

Dacă vrei să ai parte de o bucătărie interesantă și specială, poți aduce mici detalii aurii sau cupru. Vei putea să te joci cu mici detalii, care pot să fie legate de mânere sau chiar de anumite panouri ale dulapurilor. Cea mai simplă formă de a aduce această culoare în bucătăria ta este printr-un robinet bucătărie.

Ecologic, consum redus, reciclabil

Anul 2023 este dedicat atenției pe care o acordăm mediului. Este important să consumăm mai puțin și să ne bucurăm de multiple beneficii ale acestui demers. Astfel, poți opta pentru o baterie bucatarie consum redus și vei avea o factură mai mică și un buget mai mare pentru alte aspecte ale vieții tale.

Materialele durabile si reciclabile cum sunt inoxul, lemnul sau piatra sunt din ce in ce mai apeciate pentru impactul mic si durata mare de viata. Sursa si reciclabilitatea materialelor sunt de asemenea importante si se cauta atat in produsele in sine, cat si in ambalajele acestora.