Cum sa faceti fata noilor standarde europene de poluare
Centralele termice romanesti imbatranesc, au tehnologii invechite si majoritatea risca sa nu respecte conditiile de mediu impuse de Comisia Europeana (CE) incepand cu 2021. Romania a depus anul trecut Planurile nationale integrate de energie si schimbari climatice dar documentul, pe langa stabilirea unui obiectiv prea mic pentru energia regenerabila, prevede si o reducere a capacitatilor de productie a carbunelui.
Ce sunt NECP?
NECP sunt instrumente create in cadrul reglementarii revizuite a Uniunii Energetice, menite sa sprijine statele membre ale Uniunii Europene (UE) in planificarea sectoarelor climatice si energetice. Aceste planuri sunt dezvoltate pe o perioada de zece ani, inlocuind alte documente de referinta in acest domeniu. Documentul guvernamental a provocat mari nemultumiri, principalul motiv fiind tinta prea mica pentru ponderea energiei regenerabile in consumul final de energie, de doar 27,9%.
Conform unei analize recente efectuate, ambiguitatea ramane una dintre principalele probleme ale NECP. Un exemplu in acest sens este ca se anticipeaza deja ca in 2020 capacitatea pe baza de carbune va fi de 3,7 GW, cu 2,2 GW mai mica decat cea disponibila in prezent in sistem. Aceasta scadere nu este explicata nicaieri in NECP, nici Ministerul Energiei si niciun operator nu au anuntat inchiderea vreunei unitati pana la sfarsitul acestui an. In plus, pana in 2030, se asteapta retragerea altor unitati cu o capacitate de 500 MW. Aceasta reducere lenta a capacitatilor pe baza de carbune este inexplicabila, subliniaza autorii studiului, in conditiile in care varsta medie a unitatilor de carbune din Romania este de 42 de ani, astfel ca majoritatea acestora nu vor putea obtine profit.
Calculele care stau la baza elaborarii NECP se bazeaza pe Strategia Energetica Nationala, care prevede construirea unei noi unitati de 600 MW la Centrala Termica Rovinari. Conform analizei citate, daca aceasta unitate este construita, probabil ca nu va fi niciodata profitabila. Cheltuieli cu combustibil, cu alte unitati cu o capacitate de 500 MW sunt asteptate sa fie retrase. Aceasta reducere lenta a capacitatilor pe baza de carbune este inexplicabila, subliniaza autorii studiului, avand in vedere ca varsta medie a unitatilor de carbune din Romania este de 42 de ani, deci majoritatea acestora nu vor putea obtine profit. Calculele care stau la baza elaborarii NECP se bazeaza pe Strategia Nationala Energetica, care prevede construirea unei noi unitati de 600 MW la Centrala Termica Rovinari. Conform analizei citate, daca aceasta unitate este construita, probabil ca nu va fi niciodata profitabila. Cheltuieli cu combustibil, cu alte unitati cu o capacitate de 500 MW sunt asteptate sa fie retrase. Aceasta reducere lenta a capacitatilor pe baza de carbune este inexplicabila, subliniaza autorii studiului, in conditiile in care varsta medie a unitatilor de carbune din Romania este de 42 de ani, astfel ca majoritatea acestora nu vor putea obtine profit.
Insa, pentru a putea achizitiona centrale termice pe gaz adaptate noilor standardele Europene recomandam magazinul online Ekoinstal, care ofera produse calitative la preturi imbatabile, iar fiecare produs are inclusa si o garantie specifica tipului de produs.