Pestele Pangas sau Pangasius ete originar din Vietnam, din raul Mekong.
Din cauza gradului ridicat de poluare a raului Mekong, carnea de peste Pangasius are un nivel foarte ridicat de otravuri si bacterii, iar contaminarea lui se face atat prin substanţele chimice, metalele grele si deseurile industriale ale fabricilor din zona bazinului raului, cat si prin hrana pestelui.
Pestele Pangasius reprezinta de fapt un “experiment” hormonal “reusit”, special realizat pentru a curaţa raul Mekong de diferitele otravuri si microorganisme periculoase. El este crescut in ferme situate de-a lungul raului sau in rau.
Popularitatea acestui tip de peste a crescut datorita pretului de vanzare foarte mic si a ratei de reproducere sporite. Se vinde mai ales sub forma de fileuri fara oase, congelate si ambalate in pungi de 1kg, 3kg, 5kg, 12kg si are o „aroma si textura neutra” (blanda). Foarte multi oameni il compara la gust cu codul. Exista in magazinele de desfacere si varianta de peste proaspat, adus din Spania si Italia, insa tehnologia este aceeasi, pentru a se mentine pretul mic.
Pentru ca cererea de peste si produse din peste, de pe piata, este foarte mare in intreaga lume, pestii ajung sa fie injectaţi uneori cu hormoni proveniţi din urina femeilor gravide, deshidratata. Aceasta practica face ca pestii sa depuna icrele mult mai repede, iar puii cresc si mai repede datorita hormonilor din acest tip de hrana. Se pare ca si carnea devine mai pufoasa.
Pestii sunt hraniti cu foarte multe produse care contin fosfaţi proveniti din dejectii de la porci si pasari din crescatorii. Creste astfel cu 20% masa pestilor.
Cresterea rapida a acestor pesti se datoreaza in primul rand hormonilor care se regasesc din abundenta in hrana lor, care provin de la cel putin 4 specii diferite:
– puii sunt “stimulati hormonal” sa ajunga in 2 saptamani la aproape 2kg!
– porcii sunt “stimulati hormonal” sa se ingrase mai repede, sa se inmulteasca mai repede!
– resturile de peste cu care sunt hraniti sunt de la generatia anterioara de pesti Pangasius transformati deja in fileu. Hormonii sunt prezenti si in acele resturi de peste, in concentratie deja crescuta!
Este vorba despre un adevarat circuit al hormonilor care, o data consumati de oameni, duc la multiple tulburari hormonale si de metabolism.
In raul Mekong se mai deverseaza substante de genul: arsenic, bifenoli policloruraţi, DDT, hexaclor-benzol si alţi compusi cloruraţi. Bombe pentru organismul uman.
Pangasius este vazut ca o specie vitala pentru omenire chiar si in tari dezvoltate, ca Statele Unite. In conditiile cresterii rapide a populatiei Terrei si a diminuarii resurselor disponibile, un astfel de peste devine tot mai valoros.
Ce este de fapt pestele Pangasius?
Este un pește de apa dulce din familia Pangasiidae. Ceea cegasim noi pe piata este de fapt pește de crescatorie și provine aproape exclusiv din delta Mekong-ului. Carnea are gust dulceag.
Pestele Pangasius este deci un fel de pui vietnamez crescut in cusca suspendata, conectata la toaleta. Daca luam in seama si hrana acestora (avand in vedere ca pretul de achizitie tinde spre zero) totul devine mai mult decat discutabil.
Concluzia insa va apartine in totalitate!